Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špagety celozrnné, al dente 100 T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Odobrať
avokádo 100 N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Odobrať
repa biela, surová 100 N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Odobrať
mrkva, surové 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
repa cukrová 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
ryža nelúpaná 100 T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Odobrať
broskyňa, čerstvá 100 N 35 3 43 180 1 0 9 2 88 1 Odobrať
žerucha, záhradná 100 N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Odobrať
šalát, hlávkový 100 N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Odobrať
ryža, predvarená 100 T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
126
5
1423
 
5958
 
37
 
31
 
249
 
33
 
623
 
21
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
topinambur Zelenina T 50 2 30 126 2 0 4 12 79 0 Pridať
šťuka (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Pridať
homár Živočíšna bielkovina T 0 0 81 339 16 2 0 80 0 Pridať
liči, lychee Ovocie N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
obilné klíčky Obilnina N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Pridať
hruška, konzerva Konzerva T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Pridať
marhuľa, konzerva, s cukrom Ovocie T 60 10 71 297 1 0 17 2 81 1 Pridať
kaki Ovocie N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
( Items: 391 - 400 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency