Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
chleba celozrnný 100 T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Odobrať
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
kukurica 100 T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Odobrať
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
droždie 100 F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Odobrať
fazuľa, červená 100 N 35 6 105 440 9 1 16 7 1 Odobrať
žemľa, ražná 100 T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
160
2
2763
 
11571
 
187
 
124
 
266
 
144
 
35
 
22
 
( Items: 1 - 10 from 93 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa, veľká, uvarená Strukovina T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Pridať
fazuľa, zelená Strukovina N 30 2 32 134 2 0 5 2 90 0 Pridať
fazuľe, sušené Strukovina S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Pridať
fazuľky mungo Strukovina N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Pridať
feferónka Zelenina N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Pridať
fenykel Semiačka N 15 0 24 101 2 0 3 4 86 0 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
figa, sušená Ovocie S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Pridať
gaštanová múčka N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Pridať
( Items: 121 - 130 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency