Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Doprajte si s nami "KVALITNÉ VIANOCE"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
tofu 100 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Odobrať
špagety celozrnné, pšeničné 100 T 50 32 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
hruška 100 N 35 4 55 230 1 0 12 3 84 1 Odobrať
fazuľa žřdková 100 N 15 0 25 105 2 0 3 3 89 0 Odobrať
mangold 100 N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Odobrať
sirup z cukrovej repy 100 T 65 8 52 218 1 0 12 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
77
6
2270
 
9506
 
109
 
126
 
176
 
32
 
365
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
fazuľa, zelená Strukovina N 30 2 32 134 2 0 5 2 90 0 Pridať
mandarinky Ovocie N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Pridať
fazuľe, sušené Strukovina S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Pridať
klobása Živočíšna bielkovina N 28 0 218 913 17 17 0 0 Pridať
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
fazuľa, sušená Strukovina S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Pridať
jahoda Ovocie N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Pridať
mlieko, nízkotučné Mliečny výrobok T 27 1 47 197 3 2 5 0 0 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
( Items: 331 - 340 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency