Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bravčové, brucho (mäso, bravčové) 100 T 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
falafel z fazuľe 100 T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Odobrať
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
cestoviny 100 T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Odobrať
jogurt 1,5 % 100 F 33 1 44 184 3 2 4 0 89 0 Odobrať
šošovica, hnedá a žltá 100 N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
zemiakové pyré 100 T 80 10 67 281 1 1 13 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
172
10
2648
 
11089
 
99
 
110
 
314
 
11
 
227
 
26
 
( Items: 1 - 10 from 18 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
baklažán Ovocie N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Pridať
bambusové klíčky Zelenina N 20 0 17 71 3 0 1 0 91 0 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
špargľa Zelenina T 15 0 18 75 2 0 2 2 94 0 Pridať
mrkva, varené Zelenina T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Pridať
zeleninová šťava Zelenina N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Pridať
zeler, surový Zelenina N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
cuketa Zelenina N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Pridať
( Items: 31 - 40 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency