Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
čokoláda 100 T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
chleba, s 65 % quinoa 100 T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
jahňacina 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
ryža mliečná, s cukrom 100 T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
149
6
2840
 
11893
 
140
 
137
 
265
 
34
 
414
 
22
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťava mango Ovocie N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
šošovica, konzerva Strukovina T 40 5 83 348 7 1 13 0 1 Pridať
obilné klíčky Obilnina N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Pridať
figa, čerstvá Ovocie N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
ananas Ovocie N 65 8 55 230 0 0 12 2 85 1 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 60 7 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
( Items: 261 - 270 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency