Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
čokoláda, horká > 85% 100 T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Odobrať
syr Brie, 50 % 100 F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Odobrať
snickers 100 T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
chleba, s 65 % quinoa 100 T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
sardínky (mäso, ryba) 100 T 0 0 124 519 19 5 0 74 0 Odobrať
quinoa 100 N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
145
5
3381
 
14158
 
146
 
156
 
346
 
28
 
220
 
29
 
( Items: 1 - 10 from 32 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pomaranč Ovocie N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Pridať
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
marmeláda, s cukrom Sladkosť T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Pridať
melasa sirup Sirup T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Pridať
brokolica Zelenina N 15 0 26 109 3 0 3 3 89 0 Pridať
kapusta biela Zelenina N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Pridať
repa biela, surová Zelenina N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
banán na varenie, surový Ovocie N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Pridať
banán na varenie, uvarený Ovocie T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Pridať
( Items: 131 - 140 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency