Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový bujón 100 T 0 4 17 0 0 1 0 0 Odobrať
jogurt 1,5 % 100 F 33 1 44 184 3 2 4 0 89 0 Odobrať
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
melón žltý 100 N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Odobrať
ryža mliečná, s cukrom 100 T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Odobrať
ryža, predvarená, uvarená 100 T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
špalda 100 N 65 46 335 1 403 11 1 70 0 6 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
cestoviny, sklenené 100 T 35 29 336 1 407 1 0 83 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
157
17
1498
 
6273
 
37
 
15
 
302
 
1
 
329
 
25
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťava citrónová, bez cukru Ovocie N 20 0 27 113 0 0 2 0 91 0 Pridať
maniok, horký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
baklažán Ovocie N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Pridať
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
fazuľa, hnedá Strukovina N 34 2 35 147 2 0 6 3 90 1 Pridať
pohánka, celozrnná Obilnina N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Pridať
ríbezľe, červené Ovocie N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Pridať
maracuja, grenadine, passionfruit Ovocie N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Pridať
cícer Strukovina N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Pridať
kapusta biela Zelenina N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Pridať
( Items: 141 - 150 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency