Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny, Ravioli s mäsom 100 T 56 18 222 930 6 33 9 3 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
chees cake 100 T 0 230 963 9 8 30 53 3 Odobrať
cestoviny Tortellini, so sytom 100 T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Odobrať
cestoviny, slíže, z hladkej múky 100 T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
cestoviny Tortellini 100 T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
122
7
2571
 
10766
 
209
 
91
 
277
 
43
 
189
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
repa červená, surová Zelenina N 30 3 41 172 2 0 8 3 86 1 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
zemiaky, varené Uhľovodík - škrob T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
fanta, limonáda Sladený nápoj T 70 7 41 172 0 0 10 0 1 Pridať
zemiaky, varené v šupke Uhľovodík - škrob T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 60 7 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
mirabelka Ovocie N 0 0 67 281 1 0 16 82 1 Pridať
hruška, konzerva Konzerva T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Pridať
cigória Zelenina N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
šampiňony, hríby Huby N 15 0 15 63 3 0 1 2 94 0 Pridať
( Items: 81 - 90 from 533 )
1 7 8 9 10 11 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency