Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šalát hlávkový, zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
karfiol 100 N 15 0 22 92 2 0 2 3 92 0 Odobrať
ortuby 100 N 50 20 310 1 298 18 9 41 0 3 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
zemiaky 100 N 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
kapusta biela 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
mirabelka 100 N 0 67 281 1 0 16 82 1 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
maliny, čerstvé 100 N 25 1 33 138 1 0 5 5 85 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
46
1
826
 
3459
 
37
 
10
 
143
 
20
 
744
 
12
 
( Items: 1 - 10 from 43 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoládové muesli Sladkosť T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Pridať
popcorn, slaný bez cukru Pokrm T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Pridať
laktóza, mliečný cukor Cukor S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Pridať
piškóty Pečivo T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Pridať
jačmenné krúpy, jemné Obilnina N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
keksy (múka, maslo, cukor) Pokrm T 55 43 484 2 027 0 17 79 7 Pridať
javorový sirup Sirup T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
( Items: 51 - 60 from 533 )
1 4 5 6 7 8 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency