Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
burizóny 100 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
cestoviny Tortellini, so sytom 100 T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Odobrať
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
čokoláda 100 T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Odobrať
čokoláda, horká > 85% 100 T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Odobrať
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
474
15
4459
 
18672
 
66
 
169
 
670
 
5
 
24
 
56
 
( Items: 1 - 10 from 32 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kakaový nápoj, sladený Sladený nápoj T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Pridať
marmeláda, s ovocným cukrom Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
zeler, varený Zelenina T 85 2 20 84 1 0 3 4 90 0 Pridať
bagel Obilnina T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
špageti Obilnina T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
špageti Capellini Obilnina T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
homár, kraby, langusty Živočíšna bielkovina T 5 0 91 381 19 1 1 0 81 0 Pridať
rizotto, so zeleninou Pokrm T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Pridať
( Items: 91 - 100 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency