Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor hroznový (glukóza) 100 N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Odobrať
pohánka 100 N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Odobrať
koláč suchý 100 T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Odobrať
ryžový chleba 100 T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Odobrať
rážový chleba , miešaný 100 T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Odobrať
kečup 100 T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
hrozno, čerstvé 100 N 45 7 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
šťava mango 100 N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Odobrať
mango 100 N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
273
12
2011
 
8422
 
31
 
26
 
405
 
17
 
376
 
34
 
( Items: 1 - 10 from 22 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
muesli, s cukrom alebo medom Obilnina N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Pridať
chlieb, šrotový Pečivo T 35 15 209 875 6 1 44 5 43 4 Pridať
zemiaky francúzské, zapečené Pokrm T 95 15 145 607 2 8 16 1 Pridať
zemiaky, opekané Uhľovodík - škrob N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Pridať
šošovica, hnedá Strukovina T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
chleba celozrnný, s celým zrnom Pečivo T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Pridať
šošovica, žltá Strukovina T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
ryža, predvarená, uvarená Obilnina T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
šošovica, hnedá a žltá Strukovina N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency