Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
med 100 N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Odobrať
syr, edamský 30% 100 F 0 0 251 1 051 26 16 0 0 49 0 Odobrať
fazuľa zelená 100 N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Odobrať
krekery 100 T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Odobrať
fazuľa, konzerva 100 T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Odobrať
fazuľa, sušená 100 S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o 100 N 5 0 Odobrať
ananas, konzerva 100 T 65 13 86 360 0 0 20 1 76 2 Odobrať
fazuľa, veľká, surová 100 N 40 4 64 268 6 1 10 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
150
8
2343
 
9811
 
67
 
121
 
243
 
7
 
235
 
20
 
( Items: 11 - 20 from 20 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bambusové klíčky Zelenina N 20 0 17 71 3 0 1 0 91 0 Pridať
baklažán Ovocie N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
kostihoj Zelenina N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Pridať
korenie, zelené, surové N 0 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
cigória Zelenina N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
kapusta kyslá Zelenina F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Pridať
portulak 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Pridať
hríby, čerstvé Huby N 15 0 15 63 3 0 1 2 93 0 Pridať
( Items: 501 - 510 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency