Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pizza, Salami 100 T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
ryža, dlhá 100 T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Odobrať
jahoda 100 N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Odobrať
mango 100 N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Odobrať
palmové srdce 100 N 20 1 35 147 2 0 5 0 Odobrať
oriešky 100 N 25 2 561 2 349 25 48 8 11 5 1 Odobrať
mangold 100 N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Odobrať
paradajková omáčka, bez cukru 100 T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Odobrať
baklažán 100 N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
80
1
1716
 
7186
 
73
 
92
 
149
 
24
 
415
 
12
 
( Items: 41 - 50 from 68 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
rážový chleba , miešaný Pečivo T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Pridať
rážový chleba, hrubozrnný Pečivo T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Pridať
rebarbora Zelenina N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Pridať
reďkovka Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Pridať
repa biela, surová Zelenina N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Pridať
repa biela, varená Zelenina T 85 0 Pridať
repa červená, surová Zelenina N 30 3 41 172 2 0 8 3 86 1 Pridať
repa červená, varená Zelenina T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Pridať
repa cukrová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
repa, varená Zelenina T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Pridať
( Items: 361 - 370 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency