Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
tvaroh, 40% 100 F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Odobrať
párky, frankfurtské 100 T 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Odobrať
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
teľacina 100 T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Odobrať
teľacina, rezeň 100 T 0 99 415 21 2 0 76 0 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
163
3
3297
 
13808
 
134
 
155
 
218
 
0
 
311
 
18
 
( Items: 31 - 40 from 52 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakové pyré, v prášku Uhľovodík - škrob 90 73 84 352 2 3 82 7 Pridať
torta šľahačková Sladkosť 0 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Pridať
klobása biela, bavorská Živočíšna bielkovina 0 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
maltodextrin 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Pridať
polievka Miso 0 0 28 117 2 1 3 0 0 Pridať
zeleniná mrazená, zmes Zelenina 0 0 128 536 3 8 11 1 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
broskyňa, s cuktrom, konzerva Konzerva 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Pridať
portulak 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Pridať
( Items: 11 - 20 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency