Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
liči, lychee 100 N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
žihlava 100 N 0 24 101 0 0 6 1 Odobrať
vajíčka 100 N 0 0 158 662 13 12 1 1 74 0 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
krekery 100 T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Odobrať
pohánka 100 N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Odobrať
ryžové otruby 100 T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
153
4
2268
 
9499
 
82
 
102
 
281
 
38
 
344
 
23
 
( Items: 11 - 20 from 43 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
feferónka Zelenina N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Pridať
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
tvaroh, 20% Mliečny výrobok F 30 1 425 1 780 11 5 3 0 78 0 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
jablkové víno Alkohol F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Pridať
fazuľa zelená Strukovina N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Pridať
zeleninová šťava Zelenina N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Pridať
sójové bôby, konzerva Konzerva 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Pridať
( Items: 171 - 180 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency