Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
granátové jablko, čerstvé 100 N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
obilné vločky, bez cukru 100 T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
chlieb miešany, pšeničný 100 T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
melón 100 N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
117
6
2335
 
9779
 
136
 
81
 
302
 
26
 
241
 
25
 
( Items: 11 - 20 from 20 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
mrkva, varené Zelenina T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Pridať
mrkvová šťava Zelenina N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Pridať
muesli celozrnné, bez cukru Pokrm T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Pridať
muesli tyčinka Sladkosť S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
muesli, s cukrom alebo medom Obilnina N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Pridať
muesli, so sušeným ovocím Obilnina S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Pridať
muffiny Sladkosť T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Pridať
( Items: 281 - 290 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency