Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maracuja, grenadine, passionfruit 100 N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Odobrať
marmeláda, bez cukru 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
bravčové, brucho (mäso, bravčové) 100 T 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Odobrať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) 100 T 0 216 905 23 14 0 61 0 Odobrať
melón 100 N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Odobrať
maniok, sladký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
67
7
1654
 
6926
 
60
 
85
 
168
 
12
 
420
 
14
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marmeláda, bez cukru Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
fazuľa, veľká, uvarená Strukovina T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Pridať
cesnak Zelenina N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Pridať
liči, lychee Ovocie N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Pridať
kaki Ovocie N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
ananas Ovocie N 65 8 55 230 0 0 12 2 85 1 Pridať
Xylit Cukor S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Pridať
sirup z cukrovej repy Sirup T 65 8 52 218 1 0 12 1 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency