Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečivo biele, bez gluténu 100 T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Odobrať
ryžový pudding 100 T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Odobrať
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
pečivo biele, bageta 100 T 70 39 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Odobrať
pečeňovka 100 T 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Odobrať
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
palmové srdce 100 N 20 1 35 147 2 0 5 0 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
ryža, dlhozrnná 100 T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
316
32
3726
 
15605
 
76
 
190
 
426
 
16
 
143
 
36
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
burizóny 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
majonéza Živočíšna bielkovina 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Pridať
horčica, sladká 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Pridať
Nutella® Sladkosť 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Pridať
zemiakové pyré, v prášku Uhľovodík - škrob 90 73 84 352 2 3 82 7 Pridať
torta šľahačková Sladkosť 0 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Pridať
sójové bôby, konzerva Konzerva 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Pridať
klobása biela, bavorská Živočíšna bielkovina 0 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Pridať
( Items: 11 - 20 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency