Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokos struhaný 100 S 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
zemiaky, opekané 100 N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Odobrať
zeleninová omáčka 100 T 0 67 281 3 3 8 1 Odobrať
cukor hroznový (glukóza) 100 N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Odobrať
maltóza (sladový cukor) 100 T 110 110 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
306
22
4556
 
19078
 
42
 
327
 
355
 
38
 
62
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
oriešky Oriešky N 25 2 561 2 349 25 48 8 11 5 1 Pridať
arašídové maslo, bez cukru Oriešky N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Pridať
tekvicové semiačká Semiačka S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Pridať
cashew 14 Oriešky N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Pridať
pečeňovka Živočíšna bielkovina T 0 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
creme fraiche Mliečny výrobok F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Pridať
syr Cambozola Mliečny výrobok F 0 0 413 1 729 13 40 1 0 44 0 Pridať
čipsy Uhľovodík - škrob T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Pridať
bravčové, brucho (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Pridať
( Items: 21 - 30 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency