Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
zemiaky, opekané 100 N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Odobrať
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
maltóza (sladový cukor) 100 T 110 110 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
zeleninová omáčka 100 T 0 67 281 3 3 8 1 Odobrať
cukor hroznový (glukóza) 100 N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Odobrať
zeleninová polievka 100 T 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Odobrať
kapusta kyslá 100 F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Odobrať
špenát 100 N 15 0 15 63 3 0 1 3 93 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
304
22
2713
 
11361
 
24
 
138
 
341
 
7
 
323
 
28
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
oriešky píniové Oriešky N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
sézamové pyré, Tahin Semiačka N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Pridať
mandle Oriešky N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Pridať
pistácie Oriešky N 15 3 618 2 588 21 52 18 7 5 1 Pridať
arašídové maslo Oriešky N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Pridať
saláma Pokrm T 0 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Pridať
arašídy Oriešky N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Pridať
slnečnicové semienka Semiačka N 35 4 580 2 429 23 49 12 6 7 1 Pridať
oriešky Oriešky N 25 2 561 2 349 25 48 8 11 5 1 Pridať
( Items: 11 - 20 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency