Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
bagel 100 T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Odobrať
bageta, biela múka 100 T 95 19 260 1 089 8 1 55 3 30 5 Odobrať
cestoviny ryžové, čínske 100 T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
guave, konzerva 100 T 0 65 272 1 16 4 78 1 Odobrať
kapustová polievka, konzerva 100 T 0 32 134 2 0 8 0 1 Odobrať
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
176
8
1683
 
7047
 
70
 
31
 
282
 
7
 
320
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 22 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
fazuľa, veľká, uvarená Strukovina T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
corn flakes Obilnina T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Pridať
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
burizóny 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
ryžové mlieko Obilnina 85 8 43 180 0 1 9 0 1 Pridať
preclík Pečivo T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Pridať
popcorn, sladký Pokrm T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Pridať
ryžový pudding Pokrm T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Pridať
( Items: 491 - 500 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency