Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
falafel z fazuľe 100 T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Odobrať
špageti Capellini 100 T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
párky, frankfurtské 100 T 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Odobrať
sorbet, bez cukru 100 N 40 0 Odobrať
žihlava 100 N 0 24 101 0 0 6 1 Odobrať
hráškoá polievka, konzerva 100 T 66 25 316 1 323 20 9 38 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
72
4
1730
 
7244
 
92
 
83
 
152
 
0
 
195
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový bujón Pokrm T 0 0 4 17 0 0 1 0 0 Pridať
šalát, hlávkový Zelenina N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
šalát hlávkový, zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
uhorka Zelenina N 15 0 12 50 1 0 2 1 96 0 Pridať
šalát zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
papaya Ovocie N 55 1 13 54 1 0 2 2 88 0 Pridať
rebarbora Zelenina N 15 0 13 54 1 0 1 3 93 0 Pridať
chren Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Pridať
reďkovka Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Pridať
( Items: 11 - 20 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency