Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor hroznový (glukóza) 100 N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Odobrať
maltodextrin 100 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Odobrať
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
torta ovocná 100 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Odobrať
mlieko, plnotučné 100 T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Odobrať
sójové mlieko 100 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
Nasi Goreng 100 0 178 745 5 6 26 2 Odobrať
horčica, sladká 100 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
256
15
2044
 
8557
 
31
 
54
 
358
 
10
 
217
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bravčové, stehno (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
marmeláda, s cukrom Ovocie T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
chleba viaczrnný Pečivo T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Pridať
piškóty Pečivo T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Pridať
chleba, s 65 % quinoa Pečivo T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
chleba celozrnný, s celým zrnom Pečivo T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
ryžový chleba Pečivo T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Pridať
rážový chleba, hrubozrnný Pečivo T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency