Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
párky, frankfurtské 100 T 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
syr, edamský 30% 100 F 0 0 251 1 051 26 16 0 0 49 0 Odobrať
šošovica zelená 100 N 28 0 Odobrať
quinoa-múka 100 S 40 0 Odobrať
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
sorbet, bez cukru 100 N 40 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
0
0
1576
 
6599
 
80
 
140
 
0
 
0
 
259
 
0
 
( Items: 1 - 10 from 41 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
guave Ovocie N 0 0 38 159 1 0 9 1 Pridať
pivo, ležiak Alkohol T 110 4 47 197 1 0 4 0 92 0 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
cukor ovocný (fruktóza) Cukor N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
cukor hroznový (glukóza) Cukor N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
šampanské Alkohol N 55 2 79 331 0 0 4 0 0 Pridať
( Items: 41 - 50 from 533 )
1 3 4 5 6 7 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency