Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.
Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:
Potravina | GI | uhľoh. | GL | ||
---|---|---|---|---|---|
cukor (sacharóza) | 70 | * | 100 | / 100 = | 70,0 |
cukor hroznový (glukóza) | 100 | * | 99 | / 100 = | 99,0 |
cukor ovocný (fruktóza) | 22 | * | 100 | / 100 = | 22,0 |
pivo, ležiak | 110 | * | 4 | / 100 = | 4,4 |
cukor (sacharóza) | 65 | * | 45 | / 100 = | 29,3 |
Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:
Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:
Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!
Úroveň | Glykemický index | Glykemická nálož (na 100g) |
---|---|---|
Nízka | 0 - 55 | 0 - 10 |
Stredná | 56 - 69 | 10 - 20 |
Vysoká | 70 + | 20 + |