Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o 100 N 5 0 Odobrať
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
quinoa-múka 100 S 40 0 Odobrať
Xylit 100 S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
ananasová šťava 100 N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Odobrať
broskyňa, s cuktrom, konzerva 100 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Odobrať
baklažán 100 N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Odobrať
banán na varenie, uvarený 100 T 70 19 121 507 1 0 28 2 67 2 Odobrať
Camembert, 45% 100 F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
44
3
830
 
3469
 
24
 
23
 
160
 
6
 
378
 
10
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jahňacina Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Pridať
cestoviny Tagliatelle Obilnina T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Pridať
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
popcorn, sladký Pokrm T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 22 10 394 1 650 11 48 46 18 4 Pridať
pečivo pečené s droždím Obilnina T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
saláma, poľovnícka Živočíšna bielkovina T 0 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Pridať
( Items: 21 - 30 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency