Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maltodextrin 100 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Odobrať
broskyňa, s cuktrom, konzerva 100 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Odobrať
korenie, zelené, surové 100 N 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Odobrať
ovsené mlieko 100 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Odobrať
portulak 100 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Odobrať
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
baza 100 N 0 45 188 3 1 7 4 82 1 Odobrať
horčica, sladká 100 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
193
14
1139
 
4768
 
33
 
32
 
245
 
9
 
409
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čerešne Ovocie N 25 3 63 264 1 0 13 1 82 1 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
cesnak Zelenina N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
cestovina Lasagne, z hrubej múky Pokrm T 60 13 166 695 7 6 22 0 66 2 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
cestoviny do polievky, hrubozrnné Obilnina T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Pridať
cestoviny hrubozrnné Obilnina T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
cestoviny Tagliatelle Obilnina T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Pridať
( Items: 41 - 50 from 533 )
1 3 4 5 6 7 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency