Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
feferónka 100 N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
hovädzina (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 105 440 21 2 1 75 0 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
kukuričná kaša 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
kapusta, kel 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
203
14
2373
 
9939
 
115
 
51
 
362
 
15
 
325
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špagety celozrnné, pšeničné Obilnina T 50 32 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
chlieb arabský, nekysnuté cesto Pečivo T 40 32 361 1 512 12 2 80 4 7 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
špageti Capellini Obilnina T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Pridať
žemľa, ražná Pečivo T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Pridať
ryžový chleba Pečivo T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
ryža basmati nelúpaná Obilnina T 45 34 351 1 470 9 1 76 1 6 Pridať
croissant Pečivo T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Pridať
( Items: 441 - 450 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency