Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
amarant 100 N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Odobrať
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
žihlava 100 N 0 24 101 0 0 6 1 Odobrať
guave, konzerva 100 T 0 65 272 1 16 4 78 1 Odobrať
homár 100 T 0 81 339 16 2 0 80 0 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o 100 N 5 0 Odobrať
kapustová polievka, konzerva 100 T 0 32 134 2 0 8 0 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
110
3
1094
 
4581
 
55
 
12
 
183
 
5
 
344
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 32 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
torta šľahačková Sladkosť 0 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Pridať
sójové bôby, konzerva Konzerva 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Pridať
klobása biela, bavorská Živočíšna bielkovina 0 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
víno biele, suché Alkohol F 55 1 70 293 0 0 3 1 85 0 Pridať
droždie Kvasnice F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Pridať
tvaroh, 20% Mliečny výrobok F 30 1 425 1 780 11 5 3 0 78 0 Pridať
syr Gouda Mliečny výrobok F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
( Items: 21 - 30 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency