Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pečivo biele, toast 100 T 73 35 235 984 7 1 48 3 39 4 Odobrať
sójové mlieko 100 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Odobrať
šampiňony, hríby 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 94 0 Odobrať
maniok, sladký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
ryžové otruby 100 T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Odobrať
repa červená, varená 100 T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Odobrať
vajíčka 100 N 0 0 158 662 13 12 1 1 74 0 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
sójové klíčky 100 N 30 1 49 205 5 1 5 1 70 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
109
3
1914
 
8015
 
81
 
97
 
205
 
25
 
394
 
17
 
( Items: 1 - 10 from 32 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové bôby Strukovina N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Pridať
feferónka Zelenina N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Pridať
repa, varená Zelenina T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
púpava Zelenina N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Pridať
baza Ovocie N 0 0 45 188 3 1 7 4 82 1 Pridať
kapustová polievka, konzerva Zelenina T 0 0 32 134 2 0 8 0 1 Pridať
tekvicové semiačká Semiačka S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Pridať
kukurica, surová Obilnina N 0 0 90 377 3 1 8 4 83 1 Pridať
pesto Pokrm N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency