Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
oriešok lieskový 100 N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
čipsy 100 T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Odobrať
šošovica, hnedá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
šľahačka 100 T 0 0 309 1 294 2 32 3 0 62 0 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
Camembert, 30% 100 F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
kakaový nápoj, sladený 100 T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
90
9
3323
 
13915
 
145
 
231
 
185
 
35
 
375
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
voda N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
Xylit Cukor S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Pridať
zázvor Zelenina N 15 2 61 255 3 1 11 0 81 1 Pridať
želatína Uhľovodík - škrob T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Pridať
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
zeleniná mrazená, zmes Zelenina 0 0 128 536 3 8 11 1 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
zeleninová polievka Pokrm T 0 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Pridať
zeleninová šťava Zelenina N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Pridať
zeleninový bujón Pokrm T 0 0 4 17 0 0 1 0 0 Pridať
( Items: 501 - 510 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency