Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olivy, čierne 100 N 15 1 351 1 470 2 36 5 0 44 0 Odobrať
uhorky, kyslé 100 F 15 1 27 113 2 0 5 0 94 0 Odobrať
muffiny 100 T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
jačmenné krúpy, hrubé 100 N 25 19 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Odobrať
couscous, hrubozrnné 100 T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
ďatle, sušené 100 S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
204
23
2303
 
9644
 
96
 
53
 
396
 
13
 
287
 
33
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
polievka Miso 0 0 28 117 2 1 3 0 0 Pridať
zeleniná mrazená, zmes Zelenina 0 0 128 536 3 8 11 1 Pridať
maltodextrin 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
broskyňa, s cuktrom, konzerva Konzerva 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Pridať
portulak 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Pridať
tofu 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Pridať
zemiakový škrob Uhľovodík - škrob 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
ryžové mlieko Obilnina 85 8 43 180 0 1 9 0 1 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency