Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeler, varený 100 T 85 2 20 84 1 0 3 4 90 0 Odobrať
repa, varená 100 T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Odobrať
ríbezľe, červené 100 N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Odobrať
jahňacina, filet 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) 100 T 0 156 653 21 8 0 70 0 Odobrať
Camembert, 30% 100 F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Odobrať
muesli tyčinka 100 S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
kukuričná krupica, polenta 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
144
8
1963
 
8221
 
111
 
52
 
260
 
26
 
522
 
22
 
( Items: 1 - 10 from 17 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
sushi Živočíšna bielkovina N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
fazuľe, sušené Strukovina S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Pridať
droždie Kvasnice F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
falafel z fazuľe Strukovina T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
pizza, Salami Pokrm T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Pridať
( Items: 321 - 330 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency