Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
keksy (múka, maslo, cukor) 100 T 55 43 484 2 027 0 17 79 7 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
cestoviny Tagliatelle 100 T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Odobrať
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
proso 100 N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
haring Matjes (mäso, ryba) 100 T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
387
14
3815
 
15976
 
86
 
137
 
566
 
23
 
163
 
47
 
( Items: 1 - 10 from 27 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marhuľa, konzerva, s cukrom Ovocie T 60 10 71 297 1 0 17 2 81 1 Pridať
guave, konzerva Konzerva T 0 0 65 272 1 16 4 78 1 Pridať
ryža basmati nelúpaná Obilnina T 45 34 351 1 470 9 1 76 1 6 Pridať
paradajkový pretlak Zelenina T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
teľacina, rezeň Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 21 2 0 76 0 Pridať
pizza, Margerita Pokrm T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Pridať
obilné vločky, bez cukru Pokrm T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency