Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maslo 100 N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Odobrať
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
muffiny 100 T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Odobrať
ovos 100 N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Odobrať
ryžová múka 100 S 95 75 352 1 474 7 1 79 0 12 7 Odobrať
ryžová špagety 100 T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
avokádo 100 N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Odobrať
rážový chleba , miešaný 100 T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Odobrať
rážový chleba, hrubozrnný 100 T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
274
12
3475
 
14551
 
61
 
158
 
450
 
26
 
212
 
37
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pizza, Margerita Pokrm T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Pridať
žemľa, ražná Pečivo T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Pridať
šťava pomarančová, koncentrát Ovocie N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Pridať
rážový chleba (30% ráž) Pečivo T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Pridať
chlieb ražný Pečivo T 65 29 210 879 6 1 45 5 4 Pridať
rážový chleba , miešaný Pečivo T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
chlieb, šrotový Pečivo T 35 15 209 875 6 1 44 5 43 4 Pridať
tacos Pokrm T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Pridať
fazuľe, sušené Strukovina S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Pridať
( Items: 251 - 260 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency