Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
tvaroh, 40% 100 F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
oriešky 100 N 25 2 561 2 349 25 48 8 11 5 1 Odobrať
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
čipsy 100 T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Odobrať
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
čokoláda 100 T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
150
2
6265
 
26235
 
106
 
484
 
244
 
33
 
85
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 67 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tyčinka Mars Sladkosť T 68 47 451 1 889 4 18 70 1 6 Pridať
chlieb miešany, pšeničný Obilnina T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Pridať
slanina (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Pridať
ryža, celozrnná, varená Uhľovodík - škrob T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Pridať
cestoviny, slíže, z hladkej múky Obilnina T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Pridať
špagety celozrnné Obilnina T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
repa, varená Zelenina T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Pridať
ryžová špagety Obilnina T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Pridať
( Items: 71 - 80 from 533 )
1 6 7 8 9 10 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency