Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
rážový chleba, hrubozrnný 100 T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Odobrať
zemiaky varené, solené 100 T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
chleba, s nekysnucého cesta 100 T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Odobrať
jahňacina, filet 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
ryža, biela, varená 100 T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
repa červená, varená 100 T 65 3 25 105 1 0 5 2 92 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
131
5
1569
 
6570
 
91
 
31
 
239
 
26
 
518
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 29 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
amarant Obilnina N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Pridať
torta šľahačková Sladkosť 0 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Pridať
syr Gouda Mliečny výrobok F 0 0 365 1 528 26 29 0 0 36 0 Pridať
Camembert 60% Mliečny výrobok F 0 0 366 1 533 17 33 0 0 46 0 Pridať
obilné vločky, bez cukru Pokrm T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Pridať
ryžový pudding Pokrm T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
ryžové cestoviny Obilnina T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
muffiny Sladkosť T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Pridať
( Items: 441 - 450 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency