Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
maizena 100 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Odobrať
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
cukor trstinový 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
kukuričná kaša 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
chleba viaczrnný 100 T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Odobrať
krupica, biela 100 N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Odobrať
ryža, červená 100 T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Odobrať
kokosový orech 100 N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Odobrať
jablko, sušené 100 S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
412
22
3177
 
13305
 
47
 
64
 
598
 
38
 
198
 
50
 
( Items: 1 - 10 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
semiačká ľanové, sezámové, makové Semiačka N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Pridať
repa červená, surová Zelenina N 30 3 41 172 2 0 8 3 86 1 Pridať
jačmenné krúpy, jemné Obilnina N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
ananas Ovocie N 65 8 55 230 0 0 12 2 85 1 Pridať
šalát zelený Zelenina N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Pridať
bambusové klíčky Zelenina N 20 0 17 71 3 0 1 0 91 0 Pridať
minerálka N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
oriešok lieskový Oriešky N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Pridať
klíčky Semiačka N 15 1 28 117 1 0 5 2 91 0 Pridať
šťava pomarančová, koncentrát Ovocie N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency