Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny Tortellini 100 T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Odobrať
krupica, biela 100 N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Odobrať
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
jogurt, ovocný 100 F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
mlieko, nízkotučné 100 T 30 1 47 197 3 2 5 0 89 0 Odobrať
chren 100 N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Odobrať
maracuja, grenadine, passionfruit 100 N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Odobrať
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
98
8
1417
 
5934
 
71
 
25
 
226
 
35
 
523
 
19
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
vločky pšeničné Pokrm T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
hrozienka, sultaniny Ovocie S 56 37 298 1 248 2 1 66 5 19 6 Pridať
ráž Obilnina N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Pridať
hranolky Pokrm T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Pridať
marmeláda, s cukrom Sladkosť T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Pridať
marmeláda, s cukrom Ovocie T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
melasa sirup Sirup T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Pridať
( Items: 181 - 190 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency