Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mirabelka 100 N 0 67 281 1 0 16 82 1 Odobrať
jeleň (mäso, divina) 100 T 0 0 112 469 21 3 0 75 0 Odobrať
kapusta, kel 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
čokoláda, horká > 70% 100 T 25 11 524 2 194 8 36 42 0 1 4 Odobrať
mandarinky 100 N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
čokoláda 100 T 49 27 525 2 198 6 33 55 1 5 Odobrať
cestoviny Tagliatelle 100 T 55 47 363 1 520 10 3 86 0 7 Odobrať
krupica, biela 100 N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Odobrať
múka, pšeničná 100 N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
144
12
2144
 
8978
 
64
 
84
 
297
 
12
 
428
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chren Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Pridať
cibuľa Zelenina N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Pridať
zemiaky sladké Uhľovodík - škrob N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
špenát Zelenina N 15 0 15 63 3 0 1 3 93 0 Pridať
pomaranč Ovocie N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Pridať
cashew 14 Oriešky N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Pridať
slivka Ovocie N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Pridať
( Items: 331 - 340 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency