Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
soletky 100 T 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
čokoládový prášok, s cukrom 100 T 60 10 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
cestovny Gnocchi 100 T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Odobrať
šťava pomarančová, bez cukru 100 N 45 4 44 184 1 0 9 0 88 1 Odobrať
cestoviny do polievky, hrubozrnné 100 T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Odobrať
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
141
5
2066
 
8652
 
74
 
35
 
363
 
0
 
305
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeler, stonkový Zelenina N 15 0 18 75 2 0 2 4 89 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
pistácie Oriešky N 15 3 618 2 588 21 52 18 7 5 1 Pridať
čerešne Ovocie N 25 3 63 264 1 0 13 1 82 1 Pridať
šalát, hlávkový Zelenina N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Pridať
amarant Obilnina N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Pridať
fazuľa zelená Strukovina N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Pridať
fazuľa, červená Strukovina N 35 6 105 440 9 1 16 7 1 Pridať
maslo Mliečny výrobok N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Pridať
( Items: 111 - 120 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency