Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
creme fraiche 100 F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
párky, frankfurtské 100 T 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Odobrať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
haring Matjes (mäso, ryba) 100 T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
Nasi Goreng 100 0 178 745 5 6 26 2 Odobrať
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
88
3
2764
 
11573
 
144
 
203
 
158
 
12
 
370
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 31 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
paradajkový džús Zelenina N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Pridať
melón Ovocie N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Pridať
ryža, predvarená, uvarená Obilnina T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
marmeláda, bez cukru Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
marmeláda, s ovocným cukrom Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
uhorka Zelenina N 15 0 12 50 1 0 2 1 96 0 Pridať
šťava mango Ovocie N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Pridať
( Items: 271 - 280 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency