Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
hus (mäso, hydina) 100 T 0 0 342 1 432 16 31 0 52 0 Odobrať
mlieko sušené, prášok 100 S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
olivy, zelené 100 N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Odobrať
kakaový prášok, bez cukru 100 N 20 3 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
quinoa 100 N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Odobrať
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
84
4
3179
 
13313
 
135
 
213
 
184
 
15
 
359
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
repa cukrová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
mandarinky Ovocie N 30 3 46 193 1 0 10 2 87 1 Pridať
mandľové mlieko Oriešky N 30 2 45 188 1 2 5 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
cícer Strukovina N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Pridať
tvaroh, nízkotučný Mliečny výrobok F 30 1 73 306 14 0 4 0 81 0 Pridať
reďkovka Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency