Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šťava čučorieková/brusnicová 100 N 50 5 44 184 0 0 9 0 1 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
šťava citrónová, bez cukru 100 N 20 0 27 113 0 0 2 0 91 0 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
zemiaky, varené v šupke 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
kel zelený 100 N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Odobrať
corn flakes 100 T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Odobrať
cestoviny 100 T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Odobrať
fazuľe, sušené 100 S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
141
6
1308
 
5477
 
66
 
6
 
239
 
36
 
427
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jablkové víno Alkohol F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Pridať
artičok Ovocie N 15 0 22 92 2 0 3 11 83 0 Pridať
víno červené Ovocie F 50 1 85 356 0 0 3 1 88 0 Pridať
paradajky Zelenina N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Pridať
víno biele, suché Alkohol F 55 1 70 293 0 0 3 1 85 0 Pridať
baklažán Ovocie N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Pridať
creme fraiche Mliečny výrobok F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Pridať
brokolica Zelenina N 15 0 26 109 3 0 3 3 89 0 Pridať
šťava citrónová, bez cukru Ovocie N 20 0 27 113 0 0 2 0 91 0 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
( Items: 411 - 420 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency