Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maltodextrin 100 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Odobrať
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
cukor trstinový 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
suchár 100 T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Odobrať
amarant 100 N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Odobrať
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
zemiaky, varené v šupke 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
oriešky píniové 100 N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Odobrať
víno červené 100 F 50 1 85 356 0 0 3 1 88 0 Odobrať
mandľové pyré 100 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
333
14
3427
 
14350
 
71
 
131
 
468
 
10
 
269
 
39
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny tenké Obilnina T 35 30 348 1 457 0 0 85 7 Pridať
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
cestoviny Tortellini, so sytom Obilnina T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Pridať
cestoviny, Fettucine Obilnina T 32 4 122 511 7 4 14 0 1 Pridať
cestoviny, Ravioli s mäsom Obilnina T 56 18 222 930 6 33 9 3 Pridať
cestoviny, sklenené Obilnina T 35 29 336 1 407 1 0 83 0 7 Pridať
cestoviny, slíže, z hladkej múky Obilnina T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Pridať
cestovny Gnocchi Obilnina T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Pridať
chees cake Pokrm T 0 0 230 963 9 8 30 53 3 Pridať
chleba celozrnný Pečivo T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Pridať
( Items: 51 - 60 from 533 )
1 4 5 6 7 8 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency