Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
pstruh (mäso, ryba) 100 T 0 0 102 427 20 3 0 76 0 Odobrať
broskyňa, s cuktrom, konzerva 100 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Odobrať
slivka, sušená 100 S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Odobrať
jogurt, ovocný 100 F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Odobrať
cigória 100 N 15 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Odobrať
rizotto, so zeleninou 100 T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Odobrať
špenát, smotanový 100 T 0 72 302 3 3 6 0 Odobrať
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
80
4
1160
 
4859
 
63
 
17
 
182
 
9
 
521
 
15
 
( Items: 11 - 19 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
pizza, Salami Pokrm T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
falafel z fazuľe Strukovina T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
droždie Kvasnice F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Pridať
Nasi Goreng 0 0 178 745 5 6 26 2 Pridať
fazuľe, sušené Strukovina S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency