Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninová šťava 100 N 35 1 18 75 1 0 3 1 0 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
quinoa 100 N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Odobrať
kraby, konzerva 100 T 0 92 385 17 3 0 77 0 Odobrať
cestoviny, slíže, z hladkej múky 100 T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Odobrať
žemle, sladké 100 T 61 27 279 1 168 9 7 44 4 Odobrať
špenát, smotanový 100 T 0 72 302 3 3 6 0 Odobrať
granátové jablko, čerstvé 100 N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Odobrať
zeleninová polievka 100 T 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
78
3
1423
 
5958
 
78
 
46
 
168
 
7
 
231
 
14
 
( Items: 21 - 30 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
humus Pokrm T 25 3 275 1 152 5 23 12 0 1 Pridať
chren Zelenina N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Pridať
jablková šťava Ovocie N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Pridať
couscous Obilnina T 63 7 129 540 2 8 12 1 1 Pridať
sirup z cukrovej repy Sirup T 65 8 52 218 1 0 12 1 Pridať
figa z katusu Ovocie N 0 0 58 243 1 1 12 85 1 Pridať
šťava, čerstvá bez cukru Ovocie N 40 5 49 205 0 0 12 0 93 1 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
ananasová šťava Ovocie N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Pridať
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
( Items: 251 - 260 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency