Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) 100 T 0 216 905 23 14 0 61 0 Odobrať
pečeňovka 100 T 0 420 1 759 12 41 0 43 0 Odobrať
múka, hladká 100 S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Odobrať
couscous, hrubozrnné 100 T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Odobrať
bulgur 100 T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Odobrať
hranolky 100 T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Odobrať
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Odobrať
zemiaky francúzské, zapečené 100 T 95 15 145 607 2 8 16 1 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
183
3
2524
 
10569
 
111
 
109
 
274
 
20
 
376
 
23
 
( Items: 31 - 40 from 68 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
quinoa Semiačka N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Pridať
granátové jablko, čerstvé Ovocie N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Pridať
jablko, sušené Ovocie S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Pridať
fazuľa, hnedá Strukovina N 34 2 35 147 2 0 6 3 90 1 Pridať
joghurt 3,5 % Mliečny výrobok F 33 1 61 255 3 4 4 0 88 0 Pridať
arašídy v čokoláde Oriešky T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Pridať
jogurt 1,5 % Mliečny výrobok F 33 1 44 184 3 2 4 0 89 0 Pridať
cestoviny hrubozrnné Obilnina T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
cestoviny, Fettucine Obilnina T 32 4 122 511 7 4 14 0 1 Pridať
chren Zelenina N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Pridať
( Items: 291 - 300 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency