Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa, konzerva 100 T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Odobrať
jačmenné krúpy, jemné 100 N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Odobrať
fazuľa, sušená 100 S 28 16 321 1 344 21 1 56 0 13 5 Odobrať
zemiaky francúzské, zapečené 100 T 95 15 145 607 2 8 16 1 Odobrať
makrela (mäso, ryba) 100 T 0 0 180 754 19 12 0 68 0 Odobrať
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o 100 N 5 0 Odobrať
víno biele, suché 100 F 55 1 70 293 0 0 3 1 85 0 Odobrať
syr Cambozola 100 F 0 0 413 1 729 13 40 1 0 44 0 Odobrať
ryžové otruby 100 T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
86
2
2747
 
11503
 
81
 
182
 
204
 
2
 
315
 
17
 
( Items: 21 - 30 from 48 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
špageti Obilnina T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
špageti, krátko varené Obilnina T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
špageti, al dente Obilnina T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
ryža basmati nelúpaná Obilnina T 45 34 351 1 470 9 1 76 1 6 Pridať
ryža basmati (dlhozrnná) Obilnina N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Pridať
ryžová špagety Obilnina T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
ryža, dlhozrnná Obilnina T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Pridať
keksy (múka, maslo, cukor) Pokrm T 55 43 484 2 027 0 17 79 7 Pridať
( Items: 491 - 500 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency