Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
ryžová múka 100 S 95 75 352 1 474 7 1 79 0 12 7 Odobrať
šalát zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
sépia 100 N 0 68 285 15 1 0 82 0 Odobrať
ryža, predvarená 100 T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Odobrať
ryžová špagety 100 T 92 72 346 1 449 8 0 78 0 6 Odobrať
šampiňony, hríby 100 N 15 0 15 63 3 0 1 2 94 0 Odobrať
ryža, biela, varená 100 T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
ryžové mlieko 100 85 8 43 180 0 1 9 0 1 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
301
16
1703
 
7133
 
49
 
3
 
364
 
5
 
456
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
slivka, sušená Ovocie S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Pridať
ryžový chleba Pečivo T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Pridať
hrach, sušený Strukovina S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
pečivo biele, toast Obilnina T 73 35 235 984 7 1 48 3 39 4 Pridať
croissant Pečivo T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Pridať
cícerová múka Strukovina S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Pridať
marcipán Sladkosť T 80 39 453 1 897 8 25 49 1 9 4 Pridať
muesli, so sušeným ovocím Obilnina S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Pridať
( Items: 391 - 400 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency